Seperti yang dijanjikan dulu, step by step pembuatan bubur sum sum oleh otai di kampung aku. Huhuhuhu mak mak orang yang amat berpengalaman memasak. Layannnnn
Tiga bungkus besar tepung beras. Yang ni pakai cap teratai.
Untuk tiga bungkus ni kami pakai dua kg setengah santan kelapa
Santan dikacau dengan tepung dan ditambah air. Sampai tiada tepung yang berketul
Air dipanaskan dalam kawah. Aku tak tahu nak bagitahu banyak mana coz pakar pakar masak ni main agak agak jer. Tu gambar banyaknya air yang direbus.
Tepung santan dimasukkan kedalam air yang belum mendidih. Tambah garam secukup rasa. Baru nak mendidih jer air tu. Dikacau tanpa henti sampai likat.
Ni suda hampir memekat... Terus kacau tanpa henti.
Tadaaaaa... Macam dodol kan? Yang ni buat lenguh bahu aku sebagai pembantu. Tlg kacau sikit sikit jer coz sakit belakang masih terasa... Cantik likat dan putih berseri jer... Terus kacau, slowkan api dan tutup sebentar dalam 10 minit. Kacau lagi hingga dua jam. Baru masak betul...
Dah boleh disendukkan dalam bekas untuk diagihkan pada orang kampung...
Ini tugasan aku. Huhuhuh bungkuskan air gula merah untuk teman si putih bersih... Lemak lemak masin bertemu si manis... Satu kombinasi yang terbaekkkkkk...
Ni untuk otai otai yang banyak membantu. Huhuhuhu untuk seluruh family mereka...
Ohhh....ni nak kena sabar masqk berhati-hqti.
ReplyDelete