Jom lihat caranya.
Kacang soya belum direndam aku buat satu gelas plastik. Rendan sebelum tidur hingga kembang keesokkan harinya. Ia akan mengembang sekali ganda kerana esoknya dah jadi dua gelas. Jadi kena pandai agak. Jangan rendam banyak sangat sebab kacang tu akan mengembang.
Bila dibaca baca resepi orang lain, ada yang cakap suruh buang kulitnya. Maka aku ramas ramas hingga tertnggal kulitnya dan buang kulitnya.
Dua kali ganda selepas direndam.
Aku kisar dengan empat gelas air. Ukuran yang sama. Tapi tak cukup. Cuba buat lima gelas air.
Air soya yang dikisar ditapi dengan kain jarang/pnapis teh serbuk/kain kasa aku guna tudung bawal murah yang baru dan telah dicuci bersih.
Kisar hingga semua kacang habis. Hampas dikisar sekali lagi supaya tak membazir. Sebelum masuk dalam periuk, tapis lagi sekali untuk mengelakkan serdak kacang soya masuk dalam periuk.
Masukkan daun pandan sehelai.
Masak di atas api sederhana.
Masukkan garam secubit. Kacau selalu. Jika boleh jangan tinggalkan periuk.
Takut ia akan membuak keluar bila menggelegak.
Agak agak dah dan menggelegak masukkan gula secukup rasa.
Aku masukkan tujuh senduk kecil gula pasir dan sesenduk gula merah.
Ia akan nampak kemerah merahan dan lebih sedap.
Kalau tak suka hanya gunakan gula pasir jer.
Elok buat air kacang soya sendiri boleh control kemanisan dan dijamin bersih.
ReplyDeleteDulu Diana jual hantar air soya di sebuah restoran di Adelaide, lepas balik sekolah buat .
Wow... Best kan.. Dapat juga duit kocek. Puas hati buat sendiri kn Diana,,, :-)
Delete